http://sidirodromikos-gr.blogspot.com

Στόχος μας τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα ακόμη διαδικτυακό στέκι.

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΟΜΙΛΙΑ Σ. ΞΥΝΙΔΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΚΕ ΟΣΕ ΣΤΗΝ ΕΥΚΑΡΠΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 22
10680 ΑΘΗΝΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665414-5
FAX: (210)3665420
e-mail : pressoffice@pasok.gr

Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2010

ΟΜΙΛΙΑ
ΣΩΚΡΑΤΗ ΞΥΝΙΔΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΚΕ ΟΣΕ
ΣΤΗΝ ΕΥΚΑΡΠΙΑ

(05/02/2010)


Συνάδελφοι βουλευτές, σύντροφε Υπουργέ, φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, καταρχάς και παίρνοντας τη σκυτάλη απ’ τον Πρόεδρό σας, θέλω να σας πω ότι κανείς δεν μπορεί, κανείς δεν θέλει και κανείς δεν πρόκειται ν’ αμαυρώσει την ιστορία αυτής της παράταξης όπως ενδεχομένως φοβήθηκε με το λόγο του ο Πρόεδρος.

Γιατί σήμερα στο σύνολό της η παράταξή μας από κάθε θέση ευθύνης που ο καθένας μας υπηρετεί, έχει ως μοναδικό στόχο αυτά που υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό, αυτά για τα οποία δεσμευθήκαμε πριν τις 4 Οκτώβρη να τα τηρήσουμε και να δώσουμε τη μεγάλη μάχη. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα των 100 και κάτι πρώτων ημερών, έχουν ανοίξει στη χώρα όλα τα μεγάλα ζητήματα που επί δεκαετίες ολόκληρες ουδέποτε είχαν τεθεί σ’ αυτό τον τόπο με τόση ευθύτητα και με τόσο θάρρος.

Άκουσα στη Βουλή τον κ. Σαμαρά προχθές, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μιλάει για 100 χαμένες μέρες από τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μα, κύριε Σαμαρά, πότε θα μιλήσετε επιτέλους για τις 2.000 χαμένες μέρες της κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας;

Αυτή η κυβέρνηση σ’ αυτό το λίγο χρονικό διάστημα προχωρά στα μεγάλα βήματα που θα θέσουν τις βάσεις για τη χώρα μας. Η νέα αρχιτεκτονική για τον διοικητικό χάρτη της χώρας, ο νέος εκλογικός νόμος, το φορολογικό, το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το Ασφαλιστικό, οι προσλήψεις στο Δημόσιο, τα ζητήματα διαφάνειας, είναι τα μεγάλα ζητήματα που ταλαιπώρησαν την κοινωνία μας και που επιτέλους θα πρέπει να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις.

Και σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια αντιλαμβάνεστε ότι όταν ένα από αυτά τα ζητήματα θα μπορούσε ν’ αποτελεί στόχο τετραετίας για μια οποιαδήποτε κυβέρνηση, αυτή η παράταξη και αυτή η κυβέρνηση όπως έχει χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό, τα θέτει όλα και τ’ ανοίγει όλα. Διότι αυτή είναι η μοναδική ελπίδα που έχει ο τόπος μας.

Γιατί αυτό που είπε ο Γιώργος Παπανδρέου πριν τις εκλογές, το «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», είναι κάτι που σήμερα ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται πολύ καλύτερα γιατί ειπώθηκε. Διότι δεν πάει άλλο. Διότι όλη αυτή η λαίλαπα, όλη αυτή η καταστροφική προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, άφησε πίσω της καμένη γη, τώρα, όμως, πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε νέους δρόμους.

Και θα ήθελα λίγο να σταθώ στο ζήτημα που ξέρω ότι έχει απασχολήσει όλους μας, το ζήτημα των όσων προβλέφθηκαν με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και με όσα προσθέτως ανακοίνωσε με τις δηλώσεις του πριν λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός.

Έχετε νομίζω αντιληφθεί όλοι ότι η χώρα μας έχει βρεθεί σε μια πολύ δύσκολη θέση. Υπάρχει ένας δρόμος να βγει. Δεν είναι ότι είμαστε καλοί λογιστές, δεν είναι ότι μας αρέσουν οι αριθμοί. Δεν είναι ότι θέλουμε να γίνουμε αρεστοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή οπουδήποτε αλλού.

Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα αυτής της χώρας και των πολιτών της, να καθορίσουν τις τύχες τους και να επιλέγουν εκείνοι για το πού θα κατευθύνεται ο δημόσιος πλούτος και ο κόπος τους, περνά μέσα από το δρόμο της εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών και της οικονομικής αναζωογόνησης της χώρας μας.

Βέβαια, όλη αυτή η κατεύθυνση πρέπει να έχει το δεδομένο της αντίβαρο το οποίο νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος ούτε καν να το συζητάμε. Θα πρέπει το μέτρο της κοινωνικής δικαιοσύνης να είναι αυτό που θα ορίζει κάθε φορά το πού θα μπαίνει η κόκκινη γραμμή σ’ αυτά που πρέπει να κάνουμε απέναντι στην ευθύνη μας στον τόπο.

Υπάρχουν και κάποια ζητήματα τα οποία είναι νομίζω καθοριστικά στη σύγκρουσή μας, την ιδεολογική και πολιτική μας σύγκρουση με τις δυνάμεις της συντήρησης. Και θέλω ν’ αναφερθώ από το βήμα αυτό στις διατάξεις, τη νομοθετική πρωτοβουλία που αφορούν την απόδοση ιθαγενείας στους νόμιμους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας.

Όλη αυτή η φοβία, ο ρατσισμός που εκφράζεται αυτές τις μέρες, δεν μπορεί να εκφράζει τη μεγάλη, βαθιά δημοκρατική μας παράταξη. Θα μας βρουν απέναντι σ’ αυτού του είδους τις φοβικές αντιλήψεις που καλλιεργούν στην ελληνική κοινωνία και διαστρεβλώνουν κι αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε. Δεν είναι δυνατόν η ελληνική πολιτεία, η ελληνική κοινωνία να θεωρεί ως απειλή τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, που πηγαίνουν στα ελληνικά σχολεία, που μεγαλώνουν μεταξύ μας.

Δεν είναι δυνατό να θεωρείται απειλή ο οικονομικός μετανάστης που αποφάσισε να ζήσει στη χώρα μας, και να την κάνει δεύτερη πατρίδα του, όπως έκαναν δικοί μας πατριώτες πριν από κάποιες δεκαετίες σε άλλες χώρες, να θεωρείται ότι μας απειλεί κι ότι δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει στις τοπικές εκλογές και να επιλέγει τις τοπικές Αρχές του χώρου που ήδη ζει και δραστηριοποιείται.

Ξέρω ότι πολλά πράγματα μας απασχολούν. Ανέφερε κάποια από αυτά προηγουμένως ο Πρόεδρος. Κανείς δεν είναι ευτυχής σήμερα με το ότι σε κάποιους χώρους που έχουμε καθυστερήσει τη στελέχωση του κράτους και των Οργανισμών, εξακολουθούν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν πληγώσει με τη συμπεριφορά τους και τη λειτουργία τους το κοινό αίσθημα, ν’ ασκούν διοίκηση.

Και σίγουρα είναι κάτι το οποίο έχει δημιουργήσει και προβλήματα στη γρήγορη μετάβαση στη νέα πορεία που θέλουμε να χαράξουμε. Όμως ας μη χάνουμε τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι ότι με τη διαδικασία που επιλέχθηκε θεωρείται πλέον ότι είναι αυτονόητο για τον κάθε Έλληνα πολίτη ότι μπορεί να έχει άποψη για το ποιος υπηρετεί σε κορυφαίες κρατικές θέσεις, γιατί και με ποια προσόντα.

Και αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση της κοινωνίας. Όπως έγινε και με τις άλλες κατακτήσεις που όταν τις ξεκινήσαμε κάποιοι γελούσαν και έλεγαν ότι είναι παιδιάστικα πράγματα, όπως η διαβούλευση, όπως η εκλογή του αρχηγού μιας παράταξης από τη βάση, την οποία υιοθέτησαν εκ των υστέρων και σήμερα ,λέει, ανακοινώσανε ότι θα εκλέγουν και το Γραμματέα της Νεολαίας τους απ’ τη βάση.

Αυτή είναι η μοίρα αυτής της δημοκρατικής παράταξης, να χαράζει δρόμους, να ανοίγει νέους οδούς, να μπορεί να δίνει διεξόδους εκεί που οι άλλοι σταμάτησαν, διότι δεν μπορούμε, δεν ανεχόμαστε να ακούμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει κριτική γιατί λέει ο «Καλλικράτης» δεν είναι αρκετά τολμηρός. Και αυτή την κριτική την ασκούν αυτοί οι οποίοι ανακοίνωσαν επί τόσα χρόνια τη διοικητική μεταρρύθμιση και ουδέποτε τόλμησαν να την κάνουν.

Βρίσκομαι σε ένα χώρο που ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι του μόχθου, της δουλειάς, της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος, της ευαισθησίας σε ό,τι θεωρείται δημόσιο και κοινό. Και νομίζω ότι αυτός ο χώρος εργασίας και οι άνθρωποί του δεν άξιζαν αυτό που εισέπραξαν τα προηγούμενα χρόνια απ’ τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Δεν άξιζαν αυτή τη δραματική μείωση όλων των πόρων που αφορούσαν τον ΟΣΕ. Δεν άξιζε τον υπερτριπλασιασμό του ελλείμματος, που σήμερα ξεπερνά τα 10 δις ευρώ.

Διότι εδώ θα πρέπει να διερευνήσουμε πώς συνέβη αυτό, πώς έφτασε σε αυτό το σημείο. Διότι μόνο τότε πραγματικά αποκαθίσταται το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, ότι οι κόποι του δεν πάνε χαμένοι μέχρι κάποιος επιτήδειος να βρεθεί σε κάποια θέση.

Νομίζω ότι αυτά τα οποία έχουμε πει και προεκλογικά, εξακολουθούν να είναι οι δεσμεύσεις μας απέναντι στο χώρο εργασίας. Μόνο που πλέον καθίσταται επιτακτική η ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου σωτηρίας του ΟΣΕ, η αξιοποίηση του σιδηρόδρομου σε αυτή τη λογική της πράσινης ανάπτυξης που έχουμε διακηρύξει ως ένα κυρίαρχο μέσο αξιόπιστης μεταφοράς προσώπων και εμπορευμάτων, η αξιοποίηση των πόρων που έχουν προβλεφθεί από το ΕΣΠΑ και βέβαια, η προτεραιότητα στην ολοκλήρωση του άξονα Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Ειδομένη - Προμαχώνας ΠΑΘΕ, με την ταυτόχρονη βελτίωση των περιφερειακών ενισχυτικών του κυρίου άξονα δικτύων.

Και βεβαίως η διασύνδεση του σιδηροδρόμου με τα λιμάνια και τις ΒΙΠΕ, όπως μια τέτοια κλασική περίπτωση είναι και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Νομίζω ότι και στη δική σας περίπτωση το δικού σας Οργανισμού, του δικού σας εργασιακού χώρου, ισχύει αυτό το οποίο ισχύει πλέον σε όλη την Ελλάδα. Απαιτούμε όλοι μας, πλέον, και απ’ τους ίδιους μας τους εαυτούς πρώτα απ’ όλα, να είμαστε αποτελεσματικοί, να λειτουργήσουμε με σχέδιο, με χρονοδιάγραμμα και με βασικές έννοιες που πρέπει να είναι η σημαία μας και η προμετωπίδα μας: Την εμπιστοσύνη, την αξιοκρατία και τη δικαιοσύνη.

Γι’ αυτά μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός και είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα τα τιμήσουμε, όσο και αν χρειαστεί να παλέψουμε Πρόεδρε και όσο και αν χρειαστεί να συγκρουστούμε.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι κόσμια.