http://sidirodromikos-gr.blogspot.com

Στόχος μας τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα ακόμη διαδικτυακό στέκι.

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

«Τα δάνεια φταίνε, όχι οι εργαζόμενοι»

-Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
«Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι για τα ελλείμματα του ΟΣΕ» τονίζει στην «Κ.Ε.» ο Α. Βασιλόπουλος, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), του φορέα των περίπου 7.000 εργαζομένων.  
Επισημαίνει ότι η μισθοδοσία απαιτεί κονδύλια της τάξης των 400 εκατ. ευρώ το χρόνο και επομένως δεν επηρεάζει την κακή οικονομική εικόνα του ΟΣΕ, που την αποδίδει στις πολιτικές ηγεσίες. Μας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το 2003 οι εργαζόμενοι έφθαναν τις 9.500, αλλά η μισθοδοσία ήταν 270 εκατ. ευρώ.

«Υποχρέωναν τον οργανισμό να συνάπτει μεγάλα δάνεια για να χρηματοδοτεί τα έργα», επισημαίνει και θυμίζει ότι ο ιδρυτικός νόμος του ΟΣΕ το 1973 θεσμοθετούσε την κρατική ενίσχυση, αφού αναλάμβανε κοινωνικό έργο, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του προσωπικού για τις φυλασσόμενες διαβάσεις. Το μέτρο τηρήθηκε μόνον μία πενταετία και το 1978 ο ΟΣΕ πήρε το πρώτο δάνειο ύψους 100 εκατ. μάρκων από τη Γερμανία. Στη δεκαετία του '80 φορτώθηκε εθνικές συμφωνίες και υποχρεώθηκε π.χ. να αγοράσει τροχαίο υλικό από τη Ρουμανία που πληρώθηκε με πορτοκάλια.



Ο Α. Βασιλόπουλος παραδέχεται ότι με ευθύνη των διοικήσεων των τελευταίων ετών οι πραγματικοί μισθοί των εργαζομένων αυξάνονται με υπερωρίες, νυχτερινά και εορταστικά ωράρια, με αποτέλεσμα το μέσο μηνιάτικο να διαμορφώνεται γύρω στα 40.000 ευρώ το χρόνο.



Μάλιστα το 30-40% των εργαζομένων, με χαριστικές ρυθμίσεις των εκάστοτε διοικήσεων, έχουν μισθούς που κυμαίνονται από 80 έως και 100 χιλιάδες ευρώ!



Δηλώνει όμως ότι οι εργαζόμενοι είναι πρόθυμοι να εξετάσουν, με σοβαρότητα και διάλογο, τον εξορθολογισμό των αμοιβών και σε κάθε περίπτωση δεν θα δεχθούν την εφαρμογή του προγράμματος μισθωτής εφεδρείας και μετατάξεων για 3.000 άτομα που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι κόσμια.