Το ενδεχόμενο να υπονομευθεί το μέτρο της περικοπής των επιδομάτων μέσω προσφυγών στη Δικαιοσύνη ανησυχεί την κυβέρνηση. Το θέμα αυτό ετέθη στη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ.Πάγκαλο και η οποία διήρκεσε περισσότερες από έξι ώρες.
Δικαστικά μπορούν να προσβληθούν αποφάσεις μόνο για όσα επιδόματα έχει κριθεί ότι αποτελούν στην ουσία τμήμα του μισθού, όπως είναι π.χ. το οικογενειακό επίδομα. Μια λύση θα ήταν να συνοδευτεί η ανακοίνωση του φορολογικού νομοσχεδίου και των μέτρων εισοδηματικής πολιτικής με αλλαγή της νομοθεσίας που διέπει τα επιδόματα. Αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο απαιτεί λεπτούς χειρισμούς από την κυβέρνηση, ώστε να κατευναστούν οι αντιδράσεις, ενώ είναι προφανές ότι θα καθυστερήσει και η ανακοίνωση των μέτρων. Για τους λόγους αυτούς η αρχική εισήγηση ήταν να ξεκινήσουν οι περικοπές των επιδομάτων σταδιακά από τους εργαζομένους στην Υγεία, στην Παιδεία και στους δήμους.
Αποφάσεις δεν ελήφθησαν και αναμένεται τα κρίσιμα θέματα της χθεσινής σύσκεψης να συζητηθούν ξανά στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο. Χθες, πάντως, έγινε αναλυτική συζήτηση επί των προτάσεων του υπουργείου Οικονομικών και όπως σχολίασε ένας από τους παριστάμενους υπουργούς «λειάνθηκαν ορισμένες πτυχές τους» και έγιναν βελτιώσεις.
Μεγάλο μέρος της σύσκεψης αφιερώθηκε στο αν θα πρέπει να ανακοινωθούν ταυτοχρόνως τα φορολογικά μέτρα και η εισοδηματική πολιτική, και αν αυτό θα γίνει από τον ίδιο τον κ. Γ. Παπανδρέου ώστε να καμφθούν αντιδράσεις στο ΠαΣοΚ αλλά και για να είναι ισχυρότερο το μήνυμα προς το εξωτερικό.
Στη συζήτηση ετέθη και το θέμα του ενιαίου μισθολογίου, ένα περίπλοκο ζήτημα, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα της ΑΔΕΔΥ. Επίσης, φαίνεται ότι δεν υπήρξε ενιαία θέση για το «ψαλίδι» στα επιδόματα. Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι θα πρέπει να επιβληθεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό μείωσης των επιδομάτων, ενώ άλλοι θεωρούσαν ότι είναι κοινωνικά δικαιότερο οι περικοπές να είναι κλιμακωτές.
Στη σύσκεψη μετείχαν οι κκ. Χ. Παμπούκης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ηρ.Πολεμαρχάκις, Χρ. Παπουτσής, Φ.Πετσάλνικος, Φ.Σαχινίδης. Επίσης, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Οικονομικώνκκ. Ηλ. Πλασκοβίτης , Δ. Γεωργακόπουλος, Ηλ. Πεντάζος και οι κκ. Κ. Θέος, Ν. Αθανασάκης καθώς και η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, μπήκε από την πλαϊνή είσοδο στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος. Δεν συμμετείχε όμως στη σύσκεψη, αλλά συναντήθηκε με τον κ. Παμπούκη και όπως έλεγε συζητήθηκαν πολύ οδυνηρά σενάρια. Με απεργιακές ακινητοποιήσεις προ των πυλών και διεθνή μέσα ενημέρωσης να «ποντάρουν» στις απεργίες (μετά τη διαφθορά και τους αγρότες) ως τον παράγοντα που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην κατάρρευση, η συνεννόηση με τα συνδικάτα είναι καθοριστικής σημασίας. Χθες, εκλήθη στο Μέγαρο Μαξίμου και ο γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Σ. Ξυνίδης με σκοπό να επισπευσθεί η ενεργοποίηση του κόμματος στη στήριξη των κυβερνητικών αποφάσεων.
Απο το «ΒΗΜΑ» 09-02-2010.
Σχόλιο δικό μας: Όταν λένε «να επισπευστεί η ενεργοποίηση του κόμματος στη στήριξη των κυβερνητικών αποφάσεων» τί εννοούν; Θα στηρίξει η ΠΑΣΚ την περικοπή των επιδομάτων ή θα αντισταθεί στην «ενεργοποίηση του κόμματος»;
Να φτιάξει απεργοσπαστικό μηχανισμό θέλουν. Θα τον φτιάξει όμως;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ είμαστε να δούμε... Πότε τελειώνουν οι εκλογές σε όλα τα Σωματεία;
ΑπάντησηΔιαγραφή