http://sidirodromikos-gr.blogspot.com

Στόχος μας τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα ακόμη διαδικτυακό στέκι.

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Νέο ψαλίδισμα στις συντάξεις του Δημοσίου

  
«Πρώτο Θέμα» 09/03/2010

Μετά τους 72.000 συνταξιούχους από την ΔΕΗ και το ΤΑΠ - ΟΤΕ , που θα δουν τις συντάξεις τους να ψαλιδίζονται, βαρύς θα πέσει ο πέλεκυς και στις υψηλές συντάξεις του Δημοσίου .

Στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού θα εξεταστεί η επιβολή πλαφόν περίπου 2800 ευρώ στις γενναιόδωρες συντάξεις του Δημοσίου οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τριπλάσιες από εκείνες του ιδιωτικού τομέα.

Ετσι στο στόχαστρο θα μπουν οι συντάξεις των δικαστικών , πανεπιστημιακών , γενικοί διευθυντών του δημοσίου, τραπεζοϋπαλλήλων και διπλωματών που φθάνουν έως και 6000 ευρώ.

Το οξύμωρο είναι ότι την ώρα που προσπαθούν να εξοικονομήσουν έστω και λίγα ευρώ περικόπτοντας συντάξεις με διάταξη που εμπεριέχεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών επιβαρύνει το ταμείο του Δημοσίου ( ΟΠΑΔ) δίνοντας το δικαίωμα σε όσους έχουν συμβόλαιο νοσοκομειακής περίθαλψης σε ιδιωτικες εταιρίες που έχουν βάλει λουκέτο και δεν έχουν αλλο ταμείο να ασφαλιστούν στον ΟΠΑΔ χωρίς επιβάρυνση εως ότου αλλάξει χέρια το χαρτοφυλάκιό τους...

Περικοπες φοβούνται και χιλιάδες χαμηλοσυνταξιοχοι του ΟΑΕΕ καθως τα αποθεματικά του ταμείου εξαντλούνται τον Μαίο .

Η πρωτη κατηγορία συνταξιούχων που περα από το παγωμα , υπέστη και παρικοπές στις συνταξεις είναι συνταξιούχοι της ΔΕΗ , ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΗΛΠΑΠ και ΗΣΑΠ που εντάχτηκαν στο ΙΚΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών αφού αποφάσισε μείωση των μπάτζετ κατά 10% έδωσε εντολή στις διοικήσεις των ταμείων να περικόψουν αντίστοιχα και τις συντάξεις ανάλογα με το ύψος τους

Έτσι, αν αποφασιστεί μείωση κατά μεσο όρο 7%, η μεση σύνταξη που είναι 1.300 ευρώ θα διαμορφωθεί στα 1209 ευρώ.

Εξετάζεται όμως και το ενδεχόμενο αντί για τις συντάξεις να περικοπούν παροχές υγείας η παροχές σε χρήμα .

Η ρύθμιση για τις εισφορές

Η πάγια ρύθμιση χρεών προς τα ταμεία περιλαμβάνεται στο πακέτο των μέτρων που ήδη ψηφίστηκε στη Βουλή ( αναμένεται να πάρει ΦΕΚ, όταν ...λήξει η κατάληψη στο Εθνικό Τυπογραφείο ) και, παρόλο που η τελική της μορφή προβλέπει μικρότερη έκπτωση και αυστηρότερες προυποθέσεις, θα αποτελέσει ανάσα για την αγορά καθώς δεν προϋποθέτει προκαταβολή την οποία αδυνατούσαν να καταβάλουν μικροί έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η ρύθμιση χωρίς προκαταβολή, ήταν το τελευταίο οχυρό του Υπουργείου Εργασίας που έπεσε προκειμένου να συγκεντρωθούν τα 2 δισ. ευρώ που έχουν προυπολογιστεί από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και τη μείωση της δαπάνης για το φάρμακο.

Η ρύθμιση χρεών γίνεται σε 36 δόσεις με έκπτωση τελών και προσαυξήσεων εως και 20% ( 40% έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής).

Με την καταβολή της πρώτης δόσης οι οφειλέτες θα μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα για 1 μήνα και να δανειοδοτηθούν η να εισπράξουν χρήματα από το Δημόσιο.

Τα ποσοστά της εισφοροδιαφυγής έχουν φτάσει σήμερα σε πρωτοφανή επίπεδα ( ΙΚΑ 30%, Ταμείο Ελεύθερων Επαγγελματιών 35%, ΟΓΑ 50%).

Οι οφειλέτες του ΙΚΑ φτάνουν τις 234.000 – από τους οποίους 150.000 οφείλουν πάνω από 1 εκ ευρώ -και οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ τις 225.000 ...

Τα χρέη προς το ΙΚΑ ΕΤΑΜ αυξήθηκαν κατά 176,57% από το 2003 και στα τέλη του 2009 έφτασαν στα 4,6 δισ ευρώ ενώ το σύνολο των καθυστερημένων οφειλών προς όλα τα ταμεία αγγίζει σήμερα τα 12 δις ευρώ .Οπως επιβεβαιώνουν οι μελέτες αν περιορίζονταν κατά 20% η εισφοροδιαφυγή , το σύστημα κ θα κέρδιζε 7,5 χρόνια ζωής.

Σήμερα, ένας στους 3 αυταπασχολούμενους δεν καταβάλει εισφορές!

Επιπλέον οι εργοδότες που δεν ασφαλίζουν τον εργαζόμενο , δεν πληρώνουν επίσης φόρο μισθωτών υπηρεσιών ενώ τις περισσότερες φορές είναι ασυνεπείς και στην πληρωμή του ΦΠΑ. Εκτός από τους ιδιώτες ασυνεπείς στις πληρωμές τους προς το ΙΚΑ είναι οι ΟΤΑ, οι δημοτικές επιχειρήσεις και αρκετά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Οι προηγούμενες ρυθμίσεις χρεών είχαν χαρακτηριστεί χαριστικές και αναποτελεσματικές καθώς ο οφειλέτης συνήθως κατέβαλε την προκαταβολή και την πρώτη δόση για να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα και μετά δεν ..ξαναπερνούσε από το ταμείο.

Με την πάγια ρύθμιση ο οφειλέτης αν αδυνατεί να καταβάλει την προβλεπόμενη δόση ( τουλάχιστον 200 ευρώ) μέχρι και 4 μήνες μπορεί να συνεχίσει κανονικά την καταβολή από τον επόμενο μήνα. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέχρι και 3 φορές κατά τη διάρκεια της ρύθμισης.

Απαραίτητη προυπόθεση είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Εάν ο οφειλέτης απολέσει ολοκληρωτικά το δικαίωμα της τμηματικής εξόφλησης εισφορών σε δόσεις , μπορεί να υποβάλει νέα αίτηση για ρύθμιση με τους ίδιους όρους ένα χρόνο μετά.

Οσοι συνεχίζουν να οφείλουν και δεν ενταχθούν στη ρύθμιση θα αντιμετωπίσουν εξοντωτικά πρόστιμα και αναγκαστικές κατασχέσεις περιουσιακών προκειμένου να ..περάσουν από το ταμείο

Τα μέτρα για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής θα προβλέπουν επίσης αυστηρούς ελέγχους από μικτά κλιμάκια και διασταύρωση στοιχείων με τον ΟΑΕΔ, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών συστημάτων και τις ΔΟΥ ώστε να εντοπιστούν οι παραβάτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι κόσμια.