http://sidirodromikos-gr.blogspot.com

Στόχος μας τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα ακόμη διαδικτυακό στέκι.

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Περικοπές σε συντάξεις πάνω από 800 ευρώ, σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ και ΟΣΕ

 
«OIKONOMIA» Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010 - 09:47

Την ώρα που η πλειονότητα των ασφαλιστικών ταμείων επιδίδεται σε εναγώνιες προσπάθειες εξεύρεσης των απαιτούμενων ρευστών, ώστε να πληρωθούν οι συντάξεις, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης βρίσκεται στη δύσκολη θέση να αποφασίζει περικοπή συντάξεων στους ήδη συνταξιούχους του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, των ΕΛΤΑ και του ΟΣΕ.

Μετά από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο του δεύτερου «σκληρού» πακέτου μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση στην προσπάθεια εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), για περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης στα ταμεία ΟΑΠ ΔΕΗ και ΤΑΠ ΟΤΕ που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ, κατά 10%, ήτοι περίπου 140 εκατ. ευρώ, στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πέφτει το βάρος εφαρμογής της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ταμείο έχει γίνει ήδη μια πρώτη καταγραφή, των δικαιούχων καθώς και η ομαδοποίησή τους, ώστε να επιμεριστεί ο περιορισμός, χωρίς όμως να θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Θεωρείται σχεδόν σίγουρο, ότι δεν θα κοπούν συντάξεις που βρίσκονται στα όρια των κατώτατων συντάξεων, δηλαδή κοντά στα 500 ευρώ. Υπάρχει δε, εισήγηση στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ώστε να μη θιγούν συντάξεις μέχρι και 800 ευρώ. Από εκεί και πέρα, έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις όπως η ποσοτική (όχι ποσοστιαία) μείωση, που στα μεσαία εισοδήματα θα είναι μικρή και θα αυξάνεται όσο αυξάνονται οι συντάξεις. Υπολογίζεται, ότι και στα δύο ταμεία (ΤΑΠ-ΟΤΕ και ΟΑΠ-ΔΕΗ) υπάρχουν περίπου 20.000 συνταξιούχοι με συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ.

Σήμερα πάντως, πραγματοποιούν τρίωρη στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 15.00 και συγκέντρωση – διάβημα στις 13.00 στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα, με βασικό αίτημα να μη περικοπούν οι συντάξεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) Γιώργο Βασιλόπουλο, η κυβέρνηση στοχοποιεί τους εργαζόμενους στις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, ενέργεια παράνομη, που πλήττει τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Εχθές πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλος θα εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ομοσπονδίας τη συνέχιση του διαλόγου, απομακρύνοντας προς ώρας, το ενδεχόμενο πραγματοποίησης της απεργιακής κινητοποίησης που έχει εξαγγελθεί αρχής γενομένης την 24η Μαρτίου (επαναλαμβανόμενες απεργίες). Σύμφωνα με πληροφορίες, η μη καταβολή μέρους της νομοθετικά κατοχυρωμένης κρατικής επιχορήγηση προς το ταμείο ΟΑΠ ΔΕΗ, που για το τρέχον έτος έχει υπολογιστεί σε 710 εκατ. ευρώ, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μας ακόμη και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, γεγονός που φαίνεται πως γνωρίζουν και λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τους, στο υπουργείο Εργασίας. Να σημειωθεί, ότι με το νόμο βάσει του οποίου δημιουργήθηκε το ταμείο ΟΑΠ-ΔΕΗ, αναγνωρίζεται η διαχρονική χρησιμοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για την πραγματοποίηση επενδύσεων από τη ΔΕΗ και συνεπώς, προβλέπεται η κρατική χρηματοδότηση, ως μέρος της περιουσίας του ταμείου.

Μετά το πάγωμα των συντάξεων, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο μείωσης συντάξεων στο σύνολο των συνταξιούχων, όσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο Ευρωπαϊκής συνδρομής και έρχεται πιο κοντά το σενάριο δανειοδότησης από το ΔΝΤ. Κάτι που η κυβέρνηση αποκλείει, όμως, η εναγώνια προσπάθεια που ακόμη και σήμερα, κάνουν τα ταμεία προκειμένου να καταβληθούν εγκαίρως οι συντάξεις και το δώρο Πάσχα, δείχνει το πόσο κοντά βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε μια τέτοια απόφαση.
 
Σχόλιο δικό μας: Έχει τέλος αυτή η κατηφόρα;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι κόσμια.