http://sidirodromikos-gr.blogspot.com

Στόχος μας τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα ακόμη διαδικτυακό στέκι.

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Γιατί μπαμπά;

Αναδημοσίευση απο τον «ρεπόρτερ»

Σε μια σειρά από ερωτήσεις για τους λόγους που οι διεθνείς τράπεζες κυνηγούν «τους άμοιρους τους Έλληνες» προχωρά η βρετανική εφημερίδα “The Independent” σε ένα φανταστικό διάλογο μεταξύ πατέρα και υιού. Ας διαβάσουμε ένα χαρακτηριστικό κομμάτι:  
Ο υιός ρωτά τον πατέρα:
Ποιες είναι αυτές «οι αγορές» που εκφοβίζουν τους Έλληνες και το ευρώ;

Ο πατέρας απαντά:
- «Είναι τα hedge funds, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι επενδυτικοί βραχίονες των μεγάλων τραπεζών».

- Μπαμπά, αυτοί δεν είναι οι ίδιες τράπεζες για τις οποίες οι ανά τον κόσμο φορολογούμενοι πλήρωσαν δις. για να σώσουν;

- «Ναι οι ίδιες είναι», απαντά ο πατέρας.

- «Και δεν είναι οι ίδιες τράπεζες που προσπαθούν να βγάλουν δισεκατομμύρια από την κακή δημοσιονομική κατάσταση πολλών κυβέρνησεων;

- Ναι έτσι είναι γιέ μου, Όπως επίσης είναι αλήθεια ότι ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα ζει πέραν των δυνάμεών των δημοσίων οικονομικών της εδώ και πολλά χρόνια. Στην Ελλάδα για παράδειγμα δικηγόροι, γιατροί, ιδιοκτήτες εστιατορίων και εύποροι πλοιοκτήτες δεν πληρώνουν καθόλου φόρους αλλά περιμένουν να ζουν σε ένα σύχρονο, ευνομούμενο κράτος.

- Ναι, μπαμπά το καταλαβαίνω αυτό. Αλλά δεν είναι σαν να θέλουν οι τράπεζες να δαγκώσουν το χέρι που τους τάϊσε;

- Όχι γιέ μου. Είναι χειρότερα από αυτό. Είναι σαν οι τράπεζες να προσποιούνται ότι οι κυβερνήσεις είναι γυμνές, αφού οι ίδιες έχουν κλέψει τα ρούχα τους. Όμως οι αγορές δεν σκέπτονται έτσι. Μυρίζουν αίμα και ορμούν σαν τις ύαινες στην κουτσή ζέβρα. Αυτό ονομάζεται «ευκαιρία» στις αγορές.

- Και γιατί οι αγορές επιτέθηκαν ξαφνικά στους άμοιρους τους Έλληνες, μπαμπά;

- ΟΙ αγορές γιε μου, είδαν δύο πράγματα, ότι η ελληνική κυβέρνηση είπε ότι το έλλειμμα ήταν στο 12,7% του ΑΕΠ, διπλάσιο δηλαδή των προηγούμενων διατυπώσεων. Μάλλον δεν ήταν τόσο ψηλό στην πραγματικότητα. Απλά η νέα κυβέρνηση θεώρησε καλό να το φουσκώσει λίγο ώστε να κερδίσει από την ταχεία υποχώρησή του το 2010. Και πρόσεξαν επίσης ότι η Ελλάδα δεν είχε παι δικό της νόμισμα. Δεν μπορεί να το υποτιμήσει, να κόψει νέο και ακόμη χειρότερα η ΕΚΤ δεν μπορεί να παρέμβει για να βοηθήσει την Ελλάδα στις δυσκολίες της. Έτσι οι αγορές ξεκίνησαν έναν τζόγο για το αν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα ή όχι. Με αυτό τον τρόπο κατέστησαν το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας πιο πιθανό καθώς αυξάνουν το κόστος αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους. Ήταν λοιπόν ένα στοίχημα μονόδρομος, όπου οι αγορές δεν γινόταν να χάσουν, κατά της Ελλάδας, εκτός κι αν παρέμβαινε η Ε.Ε.

Το που είμαστε τώρα είναι αβέβαιο. Θα εξακολουθούν οι αγορές να στοιχηματίζουν στη χρεοκοπία της Ελλάδας; Η κρίση όμως φόβισε τους Έλληνες, που καλούνται να βάλουν τα του οίκου τους σε τάξη, γεγονός που είναι καλό μακροπρόθεσμα. Η κρίση- μια λέξη ελληνική- φόβισε και τους Γερμανούς που μπορεί να αλλάξουν τους κανόνες τους ευρώ. Κάτι πρέπει να γίνει για να βοηθούνται τα κράτη που μελλοντικά θα έχουν πρόβλημα, ώστε οι πεινασμένες για αίμα αγορές να μην μπορούν να επιτίθενται χωρίς πρόβλημα σε αυτές. Οπότε ένα καλό μπορεί να βγει από ένα κακό; Ναι γιέ μου, κι αυτό λέγεται «παράδοξο», που είναι επίσης μια ελληνική λέξη…Τώρα πήγαινε κοιμήσου».

Σχόλιο δικό μας: Ξανά απο το εξωτερικό οι αλήθειες! Απο την Βρετανική “The Independent” αυτή τη φορά. Σημειώνουμε με ιδιαίτερη σημασία τη φράση: «ΟΙ αγορές γιε μου, είδαν δύο πράγματα, ότι η ελληνική κυβέρνηση είπε ότι το έλλειμμα ήταν στο 12,7% του ΑΕΠ, διπλάσιο δηλαδή των προηγούμενων διατυπώσεων. Μάλλον δεν ήταν τόσο ψηλό στην πραγματικότητα. Απλά η νέα κυβέρνηση θεώρησε καλό να το φουσκώσει λίγο ώστε να κερδίσει από την ταχεία υποχώρησή του το 2010.»
Συμπέρασμα; Και οι Βρετανοί ξέρουν ότι μόνοι τους στην Κυβέρνηση βγάλανε τα μάτια τους, προσπάθησαν με παιδικά κόλπα να κερδίσουν εντυπώσεις και την πατήσαμε όλοι.
Έχουν άδικο μερικοί που τους χαρακτηρίζουν «παιδική χαρά» και ερασιτέχνες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι κόσμια.