http://sidirodromikos-gr.blogspot.com

Στόχος μας τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα ακόμη διαδικτυακό στέκι.

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Η «σοσιαλιστική απόλυση» διαφέρει σε κάτι;

  

Ευρωπαϊκή βοήθεια, αλλά και νέα μέτρα
 
Νέα μέτρα καλείται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει τη βοήθεια των Ευρωπαίων, που μπορεί μεν να δοθεί, αλλά με όρους Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να αποδεχτεί ραγδαία μείωση του ελλείμματος, γι' αυτό και η προσοχή στρέφεται σε αποκρατικοποιήσεις οργανισμών, όπως ο ΟΣΕ και η ΔΕΗ, αλλά και σε απολύσεις προσωπικού από το στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ολα αυτά βεβαίως μπορεί να βρίσκονται στο τραπέζι των επιτηρητών της Κομισιόν και του ΔΝΤ, δεν έχει όμως νόημα η εξέτασή τους, αν δεν ξεκαθαριστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σήμερα και αύριο, τι είδους ακριβώς βοήθεια θα δοθεί στην Ελλάδα.

Η σταθερή άρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ να δοθούν εγγυήσεις, πολύ δε περισσότερο χρηματική βοήθεια στην Ελλάδα από την ευρωζώνη, καθιστά αβέβαιη την έκβαση των διαπραγματεύσεων του Γ. Παπανδρέου με τους Ευρωπαίους. Η σταθερή προτροπή της καγκελαρίου προς την Ελλάδα είναι να προσφύγει στο ΔΝΤ προκειμένου να εξασφαλίσει το δανεισμό που χρειάζεται.

Αντιθέτως η πλειοψηφία των χωρών - μελών της ευρωζώνης ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής της, κ. Σόιμπλε, ακόμα και ο τραπεζίτης Τρισέ, όπως και η Κομισιόν, ο πρόεδρός της Μπαρόζο και ο πρόεδρος της ΕΕ, Βαν Ρομπάι, δηλώνουν ότι θα είναι καταστροφικό για την ΟΝΕ, το ευρώ και την Ευρώπη να μην υπάρξει απόφαση για βοήθεια προς την Ελλάδα.

Το επικρατέστερο σενάριο, αν τελικώς υπαναχωρήσει η κ. Μέρκελ, είναι να δοθούν 15-20 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από δανεισμό ευρωπαϊκών τραπεζών, υπό τους όρους όμως που επιβάλλει η εμπειρία του ΔΝΤ, αλλά και τις πρόσθετες δικλίδες «τιμωρίας» και ελέγχου που θέτει το Βερολίνο. Μπορεί έτσι το επιτόκιο να πέσει κοντά στο 5% από το 6,5%, όμως το τίμημα θα είναι εξαιρετικά βαρύ, με σκληρές επιπτώσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον αποφασίσει ότι δε θα πάει στο ΔΝΤ και αυτό για πολλούς λόγους. Πρώτον, γιατί η προσφυγή σ' αυτό είναι έμμεση παραδοχή ότι δεν μπορεί να στηριχθεί στο ευρώ, ούτε και να τηρήσει τους κανόνες της ΟΝΕ, δεύτερον και ουσιαστικότερο, γιατί η εμπειρία των χωρών που προσέφυγαν στο ΔΝΤ είναι καταστροφική.

Ομως η διπλωματική «μπλόφα» του κ. Παπανδρέου για προσφυγή στο ΔΝΤ, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή στήριξη, απαντήθηκε με έναν εξαιρετικά σκληρό τρόπο από τη Μέρκελ. Το αποτέλεσμα είναι ότι αν η Ελλάδα αποδεχθεί την ευρωπαϊκή βοήθεια, πρέπει να αποδεχθεί και σκληρούς όρους, δηλαδή να πάρει μέτρα βάσει των όρων του ΔΝΤ. Και αυτά είναι ραγδαία μείωση προσωπικού του κράτους και πώληση περιουσιακών στοιχείων τα οποία επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.

Το διπλωματικό παρασκήνιο

Υπό αυτές τις συνθήκες ο Γ. Παπανδρέου βρίσκεται από χτες το βράδυ στις Βρυξέλλες, προκειμένου να επικοινωνήσει με όλους τους θεσμικούς παράγοντες. Είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με το επιτελείο της κ. Μέρκελ, με αυτό του Γάλλου προέδρου αλλά και επαφές με τους κ.κ. Ρομπάι και Μπαρόζο. Ο κ. Παπανδρέου στηρίζει επίσης πολλά στη βοήθεια του προεδρεύοντος του Συμβουλίου, Ισπανού πρωθυπουργού Χ.Λ. Θαπατέρο.

Ολοι οι παραπάνω επιδιώκουν να επιλυθεί το θέμα στο πλαίσιο της ευρωζώνης σε μια έκτακτη συνάντηση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Σ' αυτήν την ιδέα αντιδρά τόσο η καγκελάριος Μέρκελ όσο και η Ολλανδία. Αν το θέμα της Ελλάδας φτάσει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δε θα υπάρξει απόφαση, λόγω των αρνητικών θέσεων πολλών χωρών που ακολουθούν τη Γερμανία. Καθοριστικός είναι και πάλι ο ρόλος του Ν. Σαρκοζί, που μπορεί να συμπαρασύρει την κ. Μέρκελ σε συμβιβασμό.
 

1 σχόλιο:

  1. Βοήθειά μας παιδιά και Γκαλό Γκουράγιο, που έλεγε και ο Όλι Ρέν.
    Να τόν χαιρόμαστε το μπούφο, την έκανε μπάλι την τρύπα στο νερό.
    Για όποιον δεν κατάλαβε χθές στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε οι Ευρωπαίοι να πληρώνουν και οι Αμερικανοί να αποφασίζουν.
    Στο Γιωργάκη απλά ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις.
    Μετά τις γνωστές ατυχείς δηλώσεις του, (πτώχευση, τιτανικός, κλπ) αυξήθηκε δραματικά το κόστος δανεισμού. Όμως μετά από τόσες "διαπραγματεύσεις" τί κερδίσαμε, εκτός από το ότι χάσαμε κάποια δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετους τόκους; Γίναμε ρεζίλι σε όλη την υφήλιο τόσο καιρό για να βρεθούμε στο χειρότερο δυνατό σενάριο, δηλαδή υπό τον έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου;
    Κανονική τρύπα στο νερό.
    Οι Γερμανοί μας δίνουν πίστωση ενάμισυ χρόνου (μέσω της ΕΚΤ), προφανώς γιατί δεν ήθελαν να φαίνονται ότι είναι αυτοί που επιβάλλουν τα σκληρά μέτρα.
    Το Δ.Ν.Τ. όμως θα είναι εδώ και δεν αστειεύεται. Τους επόμενους μήνες θα κλάψουν μανούλες.. Πρώτα φεύγουν οι συμβασιούχοι και μετά ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις Δ.Υ.
    Καρπαζοειπράκτορες καταντήσαμε από τις επιπολαιότητες του Γιωργάκη, να δώ πως θα δικαιολογήσει στο λαό αυτά που έρχονται.
    Θα πεινάσει πολύς κόσμος, αυτό είναι σίγουρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι κόσμια.