http://sidirodromikos-gr.blogspot.com

Στόχος μας τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα ακόμη διαδικτυακό στέκι.

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Πώς η Siemens, χωρίς τις ρήτρες, «κρέμασε» τον ΟΣΕ

 
Το «κεφάλαιο» ΟΣΕ άνοιξε χθες η εξεταστική επιτροπή για τη SIEMENS βάζοντας στο στόχαστρο της διερεύνησης προαστιακό, τροχαίο υλικό και ανταλλακτικά.

Στην κατάθεσή του ο Ε. Τσέγκος, διευθυντής υποδομής και πρόεδρος της επιτροπής του ΟΣΕ που το 2003 διεξήγαγε τον διαγωνισμό για τον προαστιακό, είπε ότι ο προαστιακός είχε αρχικώς ενταχθεί στα ολυμπιακά έργα, στη συνέχεια όμως κατασκευάστηκε με εθνικούς πόρους.

Η σύμβαση ξεκίνησε να υλοποιείται 18 μήνες μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων και το έργο ανέλαβε η κοινοπραξία SIEMENS-Ακτωρ-Τέρνα. Ωστόσο αν και ο προαστιακός έχει πάρει έως σήμερα 11 παρατάσεις δεν έχει παραδοθεί ακόμη.

Ο Κουμάντος

Ενώπιον της επιτροπής κατέθεσε και ο πρώην γενικός διευθυντής του ΟΣΕ από το 2002 έως το 2006 Π. Κουμάντος.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στις συμβάσεις που υπέγραψε το ελληνικό Δημόσιο με τη SIEMENS και άλλες εταιρείες για την προμήθεια τροχαίου υλικού (βαγόνια, ανταλλακτικά κ.ά.).

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες συμβάσεις υπεγράφησαν το 1997 ύστερα από απόφαση διακομματικής επιτροπής στην οποία μετείχαν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Συνασπισμός και έφταναν σε σημερινά ποσά το 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο αν και το υλικό έπρεπε να παραδοθεί το 2001, δεν έχει καταστεί αυτό δυνατόν έως σήμερα.

Πάντως, το ΚΚΕ διά του Θ. Παφίλη υποστήριξε πως οι προγραμματικές συμβάσεις ήταν επωφελείς για το ελληνικό Δημόσιο. Τα προβλήματα, δήλωσε, ξεκίνησαν όταν το 2002 ελήφθη η απόφαση να απαλλαγούν οι εταιρείες που ανέλαβαν την υλοποίηση του έργου από την καταβολή των ποινικών ρητρών για τις καθυστερήσεις που υπήρξαν.

Ο «Ρόκος»

Την ίδια στιγμή Ν.Δ., ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν χθες να προηγηθεί της κατάθεσης του Τ. Μαντέλη ο κουμπάρος του Γ. Τσουγκράνης, ο οποίος εμφανίζεται, σύμφωνα με έγγραφο της δικογραφίας, με το κωδικό όνομα «Ρόκος» στον οποίο εκταμιεύθηκαν μεγάλα ποσά από τα «μαύρα» ταμεία της SIEMENS. *
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι κόσμια.