http://sidirodromikos-gr.blogspot.com

Στόχος μας τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα ακόμη διαδικτυακό στέκι.

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Καταργείται η Βουλή, τις συμφωνίες με ΔΝΤ - Ε.Ε. κυρώνει ο υπουργός...

 

Κινούμενη "σαν τον κλέφτη" η κυβέρνηση "αντικατέστησε" τη Βουλή με τον υπουργό Οικονομικών, ακολουθώντας πρωτοφανείς κοινοβουλευτικές διαδικασίες, που δείχνουν καθεστωτική αντίληψη. Παράλληλα επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά ότι τα μέτρα που επιβάλλει το ΔΝΤ σε όλο τον κόσμο θέλουν "έκτακτες" εξουσίες και δεν αντέχουν τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Χθες η κυβέρνηση αφαίρεσε από τη Βουλή την αρμοδιότητα που έχει να κυρώνει τις συμφωνίες αναφορικά με τον μηχανισμό στήριξης! Πλέον η Βουλή απλώς θα ενημερώνεται και θα συζητά, ενώ η κύρωση θα γίνεται απευθείας από τον υπουργό Οικονομικών (εν προκειμένω τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου). Σημειώνεται ότι οι δεσμευτικές για την Ελλάδα συμφωνίες θα ισχύουν με την υπογραφή τους από τον υπουργό -δηλαδή πριν ενημερωθεί η Βουλή...

Για να το πετύχει αυτό η κυβέρνηση προέβη σε "κόλπα" που υποτιμούν τη Βουλή. Η ολομέλεια είχε χθες εκτάκτως νομοθετική εργασία, καθώς η κυβέρνηση είχε καταθέσει με την διαδικασία του κατεπείγοντος το τρίτο νομοσχέδιο για την εφαρμογή των μέτρων του ΔΝΤ, το οποίο αφορούσε τις περικοπές δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και των επιδομάτων αδείας στο Δημόσιο. Λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε την επίμαχη τροπολογία στον νόμο για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Δηλαδή η κυβέρνηση τροποποιούσε έναν νόμο που μόλις πριν από 17 ώρες είχε ψηφίσει η Βουλή! Σημειώνεται ότι ο νόμος για τον μηχανισμό στήριξης εκκρεμεί να ψηφιστεί στο σύνολό του από τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι από την Τετάρτη, όταν ψηφίστηκε η προσφυγή στο ΔΝΤ, το ΠΑΣΟΚ επιχειρούσε να πληροφορηθεί αν χθες θα ετίθετο αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, προκειμένου να διαμορφώσει την τακτική του... Ενδεικτικό δε είναι ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε την ολομέλεια έγκαιρα για την τροπολογία, αλλά προσπάθησε να την περάσει λάθρα.

Το προεδρείο της Βουλής...

Όλα αυτά δεν θα γίνονταν χωρίς τη συνδρομή του προεδρείου της Βουλής και του προεδρεύοντος Γρηγόρη Νιώτη, ο οποίος "εκτέλεσε" την αποστολή του, παρά τις αντιδράσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των άλλων κομμάτων. Υπογραμμίζεται η απουσία του προέδρου του σώματος Φίλιππου Πετσάλνικου, ο οποίος δεν εμφανίστηκε σε όλη την συνεδρίαση, παρά το ότι πολλές φορές ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. ζήτησαν να προσέλθει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι κόσμια.