ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Αξιώνουν απολύσεις και μείωση μισθών
Να κλείσουν οι δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις που δεν εξυπηρετούν το κεφάλαιο, ζητά το ΕΒΕΑ
Ιδιωτικοποίηση ακόμα και κλείσιμο ΔΕΚΟ που δεν εξυπηρετούν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, απαιτούν οι εμποροβιομήχανοι, αξιώνοντας επιτακτικά τη λειτουργία όλων των ΔΕΚΟ με κριτήριο το κέρδος. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη που παρουσίασε χτες ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) με τον προσχηματικό τίτλο «Κωδικοποίηση των προβλημάτων των ΔΕΚΟ και προτάσεις επίλυσης».
Στην πραγματικότητα, οι εκπρόσωποι των εμποροβιομηχάνων προβάλλουν τις αξιώσεις τους αναμασώντας τις «πιασάρικες» κορόνες περί «αναποτελεσματικότητας, κακοδιαχείρισης και επιβάρυνσης του φορολογούμενου πολίτη» και προβάλλοντας υπαρκτά προβλήματα, που όμως είναι αποτέλεσμα του τρόπου που αξιοποίησαν τις ΔΕΚΟ για δεκαετίες οι κυβερνώντες, ακόμα και για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Μεταξύ άλλων στη μελέτη περιλαμβάνεται η επισήμανση ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος της ΝΔ για τις ΔΕΚΟ, που είναι «πιο κοντά στις πρακτικές του ιδιωτικού τομέα», με τον οποίο προβλέπονται και απολύσεις, κάτι για το οποίο, αναφέρεται, ελάχιστες ΔΕΚΟ έχουν προνοήσει σχετικά. Λόγος γίνεται για «φαινόμενα προσλήψεων που δεν καλύπτουν επαρκώς τις επιχειρησιακές ανάγκες, λανθασμένη σύνδεση απαιτήσεων θέσης εργασίας με τα προσόντα των υποψηφίων και συχνά μεγάλο πλεόνασμα στο συνολικό αριθμό απασχολούμενου προσωπικού με παράλληλη έλλειψη τεχνικής εξειδίκευσης».
Στο μέρος της μισθολογικής πολιτικής σημειώνεται ως πρόβλημα το υφιστάμενο πλαίσιο μισθολογικής πολιτικής των ΔΕΚΟ, το γεγονός ότι «οι αμοιβές σε πολλές ΔΕΚΟ τουλάχιστον όσον αφορά στα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια συχνά υπερβαίνουν τις αντίστοιχες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα» και γίνεται λόγος για «πληθώρα επιδομάτων» που «καθιστά ιδιαίτερα δυσχερή τον οικονομικό προγραμματισμό. Τα προβλήματα στο μέρος που αφορά το ανθρώπινο δυναμικό εντοπίζονται μεταξύ άλλων σε «προβληματικές διαδικασίες προσλήψεων και προαγωγών», στη μονιμότητα και στη μη σύνδεση επίτευξης στόχων - ανταμοιβής.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση, οι εμποροβιομήχανοι υποστηρίζουν ότι τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ «δεν ανταποκρίνονται στις συνθήκες της αγοράς» και «οδηγούν σε ιδιαίτερα χαμηλά ή και σε αρνητικά περιθώρια κερδοφορίας», ζητώντας ουσιαστικά ανατιμήσεις.
Παράλληλα, η μελέτη «βάζει πλάτες» στο ΠΑΣΟΚ ενόψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ, ο Κ. Μίχαλος ζήτησε την επιβολή εθελούσιας εξόδου στον Οργανισμό, ενώ αναφερόμενος στη ΔΕΗ έκανε λόγο για «αρρωστημένη» κερδοφορία εξαιτίας των έργων που δεν έχουν προχωρήσει. Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ζήτησε επ' αόριστον πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι κόσμια.