http://sidirodromikos-gr.blogspot.com

Στόχος μας τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα ακόμη διαδικτυακό στέκι.

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Ο Σιδηρόδρομος στο ρόλο της «Ιφιγένειας»;

 

Ζητείται «Ιφιγένεια» για τον Τρωικό των spreads

Το ισχυρό «σοκ» που θα προκαλέσει διεθνώς και στο εσωτερικό της χώρας μια μεγάλη «διαρθρωτική αλλαγή», κυρίως στο Ασφαλιστικό και τον χώρο των αποκρατικοποιήσεων, αναζητεί η κυβέρνηση με προφανή διττό στόχο.

Η αναζήτηση του «ισχυρού σοκ» (κοινωνικώς και διεθνώς, με την έννοια της προσέλκυσης του ενδιαφέροντος των ξένων), είναι δυνατόν, υποστηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, να οδηγήσει σε σπουδή και προχειρότητα, με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία και τους πολίτες.

Τι μπορεί να παραγάγει ένα ισχυρό σοκ; Το οικονομικό επιτελείο δεν έχει καταλήξει σε αποφάσεις. Θα ήθελε, όμως, να είναι του τύπου π.χ. της αποκρατικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας, με μεταβίβαση του ελέγχου της στους Κινέζους, σχέδιο που προώθησε, χωρίς επιτυχία τελικά, η Goldman Sachs.

Θα ήταν, επίσης, ένα μεγάλο σοκ η εφαρμογή του νέου μοντέλου υπολογισμού της σύνταξης (π.χ. να λαμβάνονται υπόψη οι ασφαλιστικές εισφορές όλου του εργασιακού βίου ή της τελευταίας δεκαετίας) όχι από το 2013, αλλά από το 2011. Τα πάντα, ως γνωστόν, στο Ασφαλιστικό έχουν επιταχυνθεί. Η διαβούλευση θα έχει τελειώσει μέχρι τις 15 Απριλίου, οπότε το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο προς ψήφιση, εκτός αν η ασθένεια του υπουργού Εργασίας Αν. Λοβέρδου φέρει ολιγοήμερη καθυστέρηση. Ομοίως μέχρι τις 15 Απριλίου αναμένεται να ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο.

Εξετάσεις στις 15 Μαΐου

Ολες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες θα «κληθούν» -τουλάχιστον αυτό επιδιώκει η κυβέρνηση- να λειτουργήσουν θετικά για το τεστ στο οποίο θα υποβληθεί η ελληνική οικονομία από την Ε.Ε. στις 15 Μαΐου. Την ημερομηνία αυτή δεν θα εξεταστεί μόνο η μέχρι τότε πορεία της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και η μελλοντική εφαρμογή του. Ετσι, στις 15 Μαΐου η κυβέρνηση, όπως έχει δεσμευθεί απέναντι στην Ε.Ε., θα παρουσιάσει τις προθέσεις της για τη δέσμη μέτρων (περικοπές, φόροι κ.λπ.) που θα υλοποιήσει τη δέσμευση για ετέρα μείωση του ελλείμματος της τάξης των 4 ποσοστιαίων μονάδων, δηλαδή άλλων 10 δισ. ευρώ το 2011 (το 2012 η μείωση περιορίζεται στις 2 μονάδες του ΑΕΠ).

Αραβες και Νορβηγοί

Μέχρι τις 15 Μαΐου η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα έχει «περάσει» από το υπουργικό συμβούλιο και το Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων, με συμπερίληψη δημόσιων επιχειρήσεων, για τις οποίες έχει σημειωθεί κατ' αρχήν αραβικό και νορβηγικό ενδιαφέρον. Η αρχική πρόβλεψη είναι ότι τα έσοδα θα φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ φέτος.

Το σπάσιμο της νομοθετημένης αρχής, ότι το Δημόσιο θα έχει το 51% της ΔΕΗ, είναι σχεδόν βέβαιο. Οι επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας θα είναι πιθανώς το κλου του προγράμματος.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι το χρυσόμαλλο δέρας για όλες τις ελληνικές τράπεζες (έχει καταθέσεις 4-5 δισ. ευρώ). Αλλά η «αγορά» του από μία από αυτές θα οδηγήσει, λένε αναλυτές, σε σημαντικές ανακατατάξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα (συγχωνεύσεις, εξαγορές). Με τη ζημιά των 400 εκατ. ευρώ η ΑΤΕ είναι μάλλον απίθανο να μπορέσει να διεκδικήσει την αγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπως σχεδίαζε ο διοικητής της Θ. Πανταλάκης. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει, από την άλλη πλευρά, η Eurobank.

ΔΕΗ, Τ.Τ., ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ

Τα υψηλά διαθέσιμα που θα χρειαστεί να κινητοποιήσουν επίδοξοι επενδυτές για να εξαγοράσουν μεγάλες ΔΕΚΟ ή πακέτα τους (π.χ. ΔΕΗ, ΟΣΕ, Τ.Τ., ΟΠΑΠ, Εταιρείες Υδάτων), εμβάλλουν σε σκέψεις την κυβέρνηση και ίσως την εξωθήσουν να προτιμήσει -παρά το πολιτικό κόστος που θα υποστεί- ευέλικτες μορφές αποκρατικοποίησης. Μπορεί π.χ. ο κανόνας να είναι όχι η εξαγορά του συνόλου των μετοχών, αλλά η αγορά μειοψηφικού πακέτου μετοχών, π.χ. 10%-20% που θα συνοδεύεται και από την απόκτηση του μάνατζμεντ.

Και ενώ η αποφυγή σπουδής και προχειρότητας στις λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και η ανάγκη να επικρατήσει πνεύμα συνεργασίας μεταξύ συναρμοδίων υπουργών είναι ζητούμενο πλέον, οι διαπροσωπικές σχέσεις των υπουργών δηλητηριάζονται από πληροφορίες που αφήνουν να διαρρεύσουν συνάδελφοί τους. Τα «βαθμολόγια» ήταν το πιο πρόσφατο σημείο τριβής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζονται παραστάσεις στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να αποκατασταθεί η τρωθείσα εσωτερική συνοχή της κυβέρνησης.
 

Σχόλιο δικό μας: Το ότι θα κινδύνευε ο Σιδηρόδρομος να καταντήσει στο ρόλο της Ιφιγένειας σε ένα «χαμένο Τρωϊκό πόλεμο», δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μας. Και ενώ γνωρίζουν από πριν ότι αυτό είναι προχειρότητα… με απρόβλεπτες συνέπειες.

Όσο για την λάσπη και την απαξίωση; Περιμένετε να ανοίξουν τα Τέμπη και θα τα δούμε όλα!

Ποιοι όμως παίζουν τα παιχνίδια των ΚΤΕΛατζήδων;

Είναι μόνο αυτοί ή υπάρχουν και άλλα, κρυφά συμφέροντα που επιδιώκουν την απαξίωση και την εκμηδένιση του Σιδηροδρόμου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι κόσμια.